Monday, February 22, 2016

My First Try: Nasi Dagang


Bila mood rajin tu datang,semua benda rasa nak buat. Tapi kalau dah mood malas, nak bangun pun terasa malas. Haish complicated sangat hahaha. Haritu masa pergi rumah cousin dekat Kuang, Selangor dia buat nasi dagang tapi tak sempat rasa sebab abah nak cepat, ada hal masa tu. So bila balik tu terbayang-bayang lah nasi dagang dengan kari ikan tongkol. Dalam hati aku kata, tak boleh jadi ni mesti buat! Aku pun google resepi dan tanya umi sikit2 macam mana nak buat.  Sebab umi memang expert bab masak-masak ni, and actually boleh je suruh umi masak tapi terdetik juga hati nak belajar sendiri, manatau bakal suami kuat makan(hahaha)

So sesi membeli bahan pun bermula, Sarah and Syamil pun rajin tolong potong itu dan ini. Yes, dorang kalau bab tolong-menolong ni sangat rajin, bangga lah juga ada adik macam ni haha. First, aku terbayang-bayang gak kalau tak jadi ni nak makan apa lah kejap lagi, so mesti jadi! Setelah hampir 2 jam dekat dapur, finally siap juga nasi dagang! Happy sebab jadi sebijik macam umi. Hufff, alhamdulilah. Santan ni ambil kelapa belakang rumah je, lepastu mesin sendiri, sebab umi tak suka sangat santan kotak, kadang-kadang bila beli kat kedai mesti dah masam kan. Daun pisang pun sama ambil belakang rumah je, semua segar. Hahaha cakap lah segala jenis ulam ada. So ini lah hasilnya:






Abah siap bawak pergi office lagi sampai kawan-kawan tegur, bau sedap menusuk hidung. Btw, ni salah satu favorite abah. Yang bila sekali makan, dia akan tambah berkali-kali, tapi memang nasi dagang ni buat aku ketagih pun kalau makan. Ke aku je camtu? hahaha



10 comments:

  1. sedap nya awak nasi dagang ni. hmm baru balik kolej so xmerasa lah nasi dgng ni. kalau kt rumah tiap tiap hari pi beli. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woahh peminat tegar nasi dagang ke. tiap-tiap hari beli tu :D

      Delete
  2. uwuu sedapnya...okay telan liur kat sini hahaha

    ReplyDelete
  3. Waa, nampak sedap. Mesti pandai masak ni ^^,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takda lah, boleh lah sikit-sikit xD

      Delete
  4. Telan ludah dulu karena tidak bisa menikmatinya ..

    ReplyDelete
  5. wah pandainyeeee..sedap tuuu...favourite sy jugakk heeee

    ReplyDelete
  6. wah sedapnya.. tahniah.. hehehe.. ^^

    shawal datang singgah + follow sini.. :)

    jemput join GA Shawal.. ^^

    http://akubukaninnocent.blogspot.my/2016/02/daebakfebruary.html

    ReplyDelete
  7. alamak ai, dah lah tengah lapar. bertambah butterfly in my stomach.

    ReplyDelete
  8. kita kurang nasi dagang.kalau nasi kerabu kita suke...huhu

    ReplyDelete