Monday, February 08, 2016

Resepi Kentucky Fried Chiken (KFC) Homemade




Walaupun cuti seminggu je tetap jugak rajin nak masak itu ini. Yela time cuti je ada masa nak masak macam-macam. Kalau tak nasi goreng jela hari-hari (hahaha). Harini nak tukar mood makan fast food, tak fast sangat lah kalau dah buat sendiri tu kan. Hahaha


                     
                      Alhamdulilah jadi sebijik pasni boleh bukak kepci sendiri lewls

Paling suka dia punya ayam goreng lah. Nothing can beat ayam right. Memang makanan favorite semua orang. Ayam tu kena marinate dulu selama sejam sebelum digoreng. Resepi dapat dari facebook. Bahan-bahan:

(Bahan A)
8 ulas bawang putih ditumbuk
4 sudu serbuk cili
2 sudu serbuk kari ayam
2 sudu teh garam
secubit garam

(Bahan B)
3 cawam tepung jagung
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu serbuk cili
secubit soda bikarbonat
garam secukup rasa
1 biji telur

Selepas sejam diperap dengan semua bahan A, sapu ayam dengan telur. Kemudian letak ayam di dalam bekas bertutup bersama dengan bahan B. Goncangkan sehingga tepung sebati dan ayam semua bersalut tepung. Ting! Dah siap untuk digoreng. Goreng dalam anggaran 15 minit.


                                                               VSCO filter 


                               Excuse my brother's hand yang tak sabar nak makan

Resepi coslow and mashed potato tu senang sangat, google je heheh. Gravy dia punya lah banyak, satu kuali habis licin camtu je. Hahaha. Lepasni kalau teringin je buat sendiri sebab puas gila makan. Kenyang sampai malam. Kecuali kalau dah malas sangat tu, baru pergi kfc. Haha okay bye wasalam :)


xoxo
Maryam


2 comments: