Friday, February 19, 2016

Resepi Korean Spicy Chicken (Dakkochi)

Ayam memang makanan favorite semua orang kan. And disebabkan aku suka sangat makan ayam, so aku merajinkan diri untuk cari resepi ayam ala-ala korean yang pedas, yes sebab aku memang suka pedas, rasa satu kepuasan bila makan. So aku decide untuk buat and share, sebab nak buatnya senang sangat. Dakkochi ni actually street food yang biasa jumpa dekat korea. And sesuai sangat untuk orang diet sebab dia guna minyak bijan.

Bahan-Bahan:
Dada ayam fillet (350g)
Kacang tanah
2 sudu susu tepung

Bahan-bahan sos:
2 sudu paste cili
3 sudu sos tomato
2 sudu madu
1 sudu kicap masin
3 ulas bawang putih (cincang)


Cara-cara:

1. Marinate ayam dengan susu dan lada hitam selama 30 minit.



2. Sementara tunggu, buat sos dulu. Potong daun bawang kira-kira 2cm



3. Cucuk ayam dan daun bawang selang seli seperti gambar di bawah.



4. Panaskan kuali dengan sedikit minyak bijan. Bakar selama 2 minit setiap belah.



5. Kemudian, sapu ayam yang dibakar tadi dengan sos. Dan bakar semula selama 4 minit.



6. Salut lagi ayam yang dibakar tadi dan bakar lagi. Taburkan sedikit kacang tanah di atas ayam tadi. Siap! Yummyy sangat! Gambar yang dah siap takda tak sempat ambik dah hilang masuk perut -.-




17 comments:

  1. Sedaaaaaapnyaaaaaa nampakkkkkkkk

    ReplyDelete
  2. YA ALLAH SEDAPNYAAAAAAA AYAMMMM PASTU CUCUK CUCUK CM SATEY PULAK EEEE DAPNYA :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang macam satay pun, cuma dia melekit, manis2 and pedas

      Delete
  3. glurpp terliur gila ecah hmmmm nak rasa ni T_T

    ReplyDelete
  4. nyumm! suka tw bg org rasa lapar cenggini :p

    ReplyDelete
  5. wahhhh... ohsem.. nak try bwt laa...

    ReplyDelete
  6. Wowwww kite suke jgk mknn korea

    ReplyDelete
  7. Wowwww kite suke jgk mknn korea

    ReplyDelete
  8. Fuhh!! mesti cuba ni huhuhu berliur

    ReplyDelete
  9. yummy! boleh la try nnt... thanks for sharing!!

    ReplyDelete
  10. senang jugak eh? haha nak ambik rsepi lah. nak suruh mak buat hahaha T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang sangat ni, ahaha buat jangan tak buat xD

      Delete